Burgerhuis met winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel

Beschrijving

Burgerhuis met winkel uit het interbellum met traditionele opbouw van drie traveeën, evenveel bouwlagen en zadeldak. Ontworpen door architect F. Van Severen in 1925 voor de familie Goossens – Lenssens die eveneens instonden voor de bouw van het belendende pand links (nummer 81).

Gerealiseerd in een eigenzinnige eclectische stijl met reminiscenties aan de Venetiaanse palazzi en de art deco. Te onderkennen in de rondbogige bovenvensters op balustervormige halve zuilen versierd met eierlijsten en de gestileerde bloemmotieven op de loggia en in de borstwering. Parement van bijna overwegend natuursteen met een beetje geel en rode baksteen ter hoogte van het hoofdgestel en boven de vensters. Siersmeedwerk aan het balkon boven de loggia. Begane grond volledig verbouwd tot gevelbrede winkelpui.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1925/7 (volume 6/7).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).