Café De Witten Hond op hoek

Beschrijving

Hoekhuis, café zogenaamd "De Witten Hond" in neotraditionele getinte stijl. Hoog gebouw op de straathoek met de Molenstraat tegenover het vroegere Huis Hiel (nummer 76), gedateerd "1921" in cartouche in de rechte geveltop. Vanouds als herberg gebouwd in opdracht van Ring – Andriessens naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde).

Drie bouwlagen en vier traveeën, waaronder de afgeschuinde hoektravee, onder een half zadeldak dat deels doorloopt over het aanpalende pand. Baksteenbouw met knipvoegen en aantal gevelornamenten in natuursteen (zoals noppen, guirlandes en banden). Verdiepte vensterpartijen, aan de Brusselsestraat uitgewerkt als een pseudo-Brugse travee. Rondbogige en rechthoekige vensters, met halfrond ijzeren balkonnetje op de bel-etage. Witgeschilderde pui met geschilderde cafénaam boven de rondboogdeur.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/2 (volume 2/2).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).