Hoekhuis met winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met winkel

Beschrijving

Hoekpand met rookwarenwinkel "Huis Hiel" in modernistische stijl, dat de straathoek met de Molenstraat markeert. Hoog gebouw van respectievelijk twee + één + twee traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. Gebouwd tijdens het interbellum, circa 1932 voor Antoine Steppé, volgens gevelplaatje naar ontwerp van architect Emmanuel Hiel (Dendermonde).

Merkwaardig gebouw dat door de hoogte en stijl, sterk contrasteert met de belendende huizenrijen in eclectische stijl en één van de weinige modernistische woningen in Dendermonde is.

Strakke geritmeerde gevelopbouw met verspringend gevelvlak. Uitspringende vensterpartijen met rechthoekige vensters, begrensd door geprofileerde bakstenen lijsten. Opgetrokken in rode baksteen met decoratief geometrisch metselwerk in bruine baksteen.

Fraaie zwart en rood betegelde pui op een hoge hardstenen sokkel. Winkelnaam "Huis Hiel" in grote letters boven de inkom in de afgeschuinde hoektravee. Grote vensters gevat in een zware geprofileerde gecementeerde omlijsting, naar verluidt een latere aanpassing. Tweede deur met adres Molenstraat nummer 2 als toegang tot de bovenliggende vertrekken.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1932/99 (volume -/99).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).