erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
48101
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48101

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele baksteenarchitectuur, gebouwd "Anno" "1922" volgens jaarsteen in de trapgeveltop. Volgens archiefgegevens gerealiseerd naar ontwerp van architect F. Van Severen (Dendermonde) van 1921 voor Louis Peerenboom. Smal en ondiep rijhuis met enkelhuisopstand, van slechts twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder pannen zadeldak (parallel aan de straat). Schijnbaar opgevat als een diephuis, maar in feite een breedhuis. Parement van baksteen, traditioneel verrijkt met ijzeren sierankers en natuursteen voor banden, omlijstingen, ontlastingsbogen en cordons. Hardstenen plint met laag keldergat. Hoge spiegelboogvensters aan gesmeed balkonnetje op de bel-etage. Daarboven lagere korfbogige vensters met blind boogveld en een centraal zoldervenstertje in de trapgeveltop.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/2 (volume 2/2).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48101 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.