erfgoedobject

Burgerhuis met winkel

bouwkundig element
ID
48100
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48100

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met winkel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis met winkel, in 2004 gerenoveerd en omgevormd tot handelspand met vier appartementen. Eclectisch rijhuis uit het interbellum met enkelhuisopstand en traditionele opbouw van drie bouwlagen, twee traveeën en zadeldak. Gebouwd door de heer Cooreman naar een ontwerp van architect Vander Cruyssen van 1922. Geheel opgetrokken in donkerrode baksteen afgewisseld met hardstenen banden, cordons en ontlastingsbogen. Uitspringend zijrisaliet vanaf de eerste verdieping afgelijnd met lisenen en uitgewerkt als een pseudo-Brugse travee. Bel-etage gemarkeerd door een driezijdige hardstenen erker onder een korfboogvormig drielicht aan een klein balkonnetje. Twee dito vensters met blind boogveld in de smallere rechter deurtravee. Naar analogie van de vormgeving van de bovenvensters werd de winkelpui en inkom tot de appartementen bij de renovatie in 2004 gereconstrueerd en de oorspronkelijke gevelritmering terug tot op de begane grond doorgetrokken.

  • Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/3 (volume 3/3).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).
  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met winkel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48100 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.