Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Beeldbepalend herenhuis tegenover de Sint-Gillis-Binnenkerk en achteraan grenzend aan de beschermde site van het Militair Hospitaal. In 2007 verbouwd tot zes appartementen.

Monumentaal herenhuis uit het interbellum dat de hele straathoek Brusselsestraat en Heldenplein markeert. Door dokter Joseph Verbelen – Dubois opgetrokken naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) in 1921 ter vervanging van zijn vernielde woning. Dokter Verbelen was huisarts, hoofdgeneesheer van het Burgerlijk Hospitaal (Kerkstraat), gemeenteraadslid, schepen en burgemeester van 1934-1938.

Dubbelhuis in eclectische stijl van twee + één + vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen. Afgeronde hoektravee bepaald door een hoger oplopende halfgebogen erker onder een koepel uitgewerkt als een soort belvedère met een omlopende balustrade en versierd met gecanneleerde pilasters met kapitelen. Voor- en zijgevel verlevendigd door verspringende gevelvlakken. Gebouw opgetrokken in donker baksteenmetselwerk verfraaid met onder meer banden, geprofileerde vensteromlijstingen, cartouches, pseudo-oeils-de-boeuf in natuursteen op een blauwe hardstenen plint. Rechthoekige vensters. Rondboogvormige beglaasde vleugeldeur met siersmeedwerk gevat in een geriemde omlijsting. Fraaie trekbel.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1921/2 (volume 2/2).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).