Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Imposant ensemble van twee burgerhuizen uit het interbellum, naar ontwerp van architect E. Couck van 1922 (zie plintsteen nummer 44 en bouwplan) voor Alfons Vermeiren. Volgens oude prentbriefkaarten gebouwd ter vervanging van een groot herenhuis, van twee bouwlagen en zes traveeën met bepleisterde lijstgevel en winkelpand, dat bij de brand in september 1914 vernield werd. Stijlvol geheel van drie bouwlagen en respectievelijk vier (nummer 44) en twee (nummer 46) traveeën met zadeldak. Stilistisch geïnspireerd op de voornamere 19de-eeuwse burger- en herenhuizen. Natuurstenen parement verrijkt met hardsteen voor banden, puilijst, cordons, lekdrempelversiering, kroonlijst en loggia's op consoles, op een hoge arduinen sokkel met keldervensters. Voorgevel gemarkeerd door een licht uitspringend vensterrisaliet met loggia en een aflijnend hoofdgestel met verdiepte panelen onder een overstekende kroonlijst in kunststof.

Rechthoekige vensters onder kroonlijstje met origineel schrijnwerk. Brede vleugelpoort in een geblokte hardstenen omlijsting met twee schamppaaltjes en één voetschraper, als toegang tot nummer 44. Pui nummer 46 verbouwd tot winkelpand.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1922/- (volume 3/-).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).