Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen met winkelfunctie, ingeplant in de as van de Oude Vest en door de centrale ligging zeer beeldbepalend in het straatbeeld. Gebouwd in 1925 en deels (nummer 30) opgetrokken op de overwelfde stadsgracht de "Rommelaar" die in het verlengde van de Oude Vest ten noorden van het begijnhof liep. De vroegere "Vriezenbrug" of "Zonnebrug" over de Oude Vest situeerde zich eveneens ter hoogte van nummer 30.

Stijlvol geheel van twee breedhuizen van drie bouwlagen en één tot twee traveeën, opgetrokken in geel baksteenmetselwerk verlevendigd met bruin geglazuurde bakstenen banden. Doorlopend zadeldak afgelijnd door overstekende kroonlijst op houten modillons.

Nummer 28 met deels geknikt dak voorzien van een dakkapel en oeil-de-boeuf. Uitspringende deurtravee met betegeld paneel. Gebogen erker met balkon op de bel-etage. Nummer 30 iets hoger opgaand en vanaf de eerste verdieping afgelijnd door lisenen op schelpvormige consoles. Boogvormig drielicht met klein balkonnetje met smeedwerk op de eerste verdieping. Winkelpuien sterk aangepast. Schrijnwerk vernieuwd.

• Stadsarchief Dendermonde, Bouwplannen, 1925/3 (volume 6/3).
  • Stadsarchief Dendermonde, Overzicht Bouwaanvragen van na 1914 – Brusselsestraat (werkdocument).