Hof ter Kerselare

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Kerselare

Beschrijving

Oude hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Het huidige boerenhuis is gedateerd van 1800, recenter uitgebreid met een tweede woning, de dienstgebouwen zijn eveneens in de 19de en 20ste eeuw vernieuwd. Ten westen, achterin boomgaard gelegen bakstenen huis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) voorzien van centrale dakkapel met puntgevel en gevat tussen zijaandaken met muurvlechtingen. Naar de straat gerichte, onbeschilderde bakstenen gevel met dubbelhuisopstand op gepikte plint. Houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en groen-wit geschilderde luiken met hartvormige lichtopening. Rechthoekige deur met bovenlicht gevat in een omlijsting van gesinterde baksteen met neuten. Boven de deur gevelsteentje met inscriptie "18 19/4 00 vi. B. De Rycke". De linker zijgevel is vernieuwd. Ten zuiden, haaks op de straat, bakstenen dwarsschuur van elf traveeën onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de 19de eeuw. Centrale rechthoekige doorrit en staldeuren met roodgeschilderd houtwerk.