Zeggebroek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zeggebroek

Beschrijving

Zogenaamd "Zeggebroek", naar de familie "Secbrouck" die deze plaats reeds bewoonde in de 13de en 14de eeuw. In de 19de eeuw kwam de hoeve door schenking van ridder Karel Stroo (Eeklo), na zijn overlijden in 1873, aan de kerkfabriek van Maldegem. Voormalige hoeve met losse bestanddelen, heden gerenoveerde boerenwoning, vooral binnenshuis.

Ten oosten in boomgaard ingeplant boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), heden met een klimmende dakkapel ter hoogte van de eerste travee. Bouwnaad tussen de vierde en vijfde travee en gevelaflijning doen vermoeden dat de vijfde travee nog behoort tot de oudste kern. Gewitte en verankerde gevel op gepikte plint en afgelijnd door gepleisterde lijst tot de vierde travee. Rechthoekige muuropeningen met nieuw houtwerk en luiken. Laatste travee, voorbij de bouwnaad met sporen van gedichte rondboogdeur en een gebogen ontlastingsboog van een vroegere muuropening boven het venster. Linker zijgevel met rondboogvormig zoldervenster, rechter zijgevel afgewerkt met vlechtingen.

Ten noorden in boomgaard, haaks tussen huis en straat, bakstenen dwarsschuur van zeven traveeën onder zadeldak met pannen. Gewitte erfgevel op gepikte plint onder pannen zadeldak, met rechthoekige doorrit. Onbeschilderde achtergevel.

• NOTTEBOOM H., Wandeling door Adegem heen ... Heulendonk, in Heemkundige Bijdragen uit het Meetjesland, I, 1987, 4, p. 156-157.