erfgoedobject

Hoekhuis met oude kern

bouwkundig element
ID
48033
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48033

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met oude kern
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met oude kern
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis met de Dinantstraat. Eén van de weinige huizen in Middelburg die na de oorlogsschade van 1944 nog duidelijk een oudere kern bewaren. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), minstens uit de 18de eeuw. In oorsprong vermoedelijk slechts één bouwlaag hoog, in de loop van de 19de eeuw met een verdieping verhoogd. In het kadasterarchief verwijst een mutatieschets van 1886 naar een vergroting. Verankerde en beraapte lijstgevel met dubbelhuisopstand. Oorspronkelijk bakstenen gevels, voorgevel met muuropeningen gevat in gepleisterde omlijstingen, na de Tweede Wereldoorlog voorzien van cementering met schijnvoegen. Rechthoekige benedenvensters en licht getoogde bovenvensters, voorheen gevat in een gewitte omlijsting. Rondboogdeur in een sterk uitspringende rechthoekige omlijsting. Linker zijgevel afgewerkt met muurvlechtingen. Tegen de achtergevel met blinde bovenverdieping, aanbouw van één bouwlaag onder lessenaarsdak. Interieur grotendeels vernieuwd.

  • RYSERHOVE A., Middelburg, Gemeenten van het arrondissement Eeklo in Beeld, Handzame, 1976, nummer 310.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis met oude kern [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48033 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.