erfgoedobject

Restant van de Poedermolen

bouwkundig element
ID
48021
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48021
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poedermolen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De Poedermolen, ook wel gekend als molen Debruyckere, was een stenen stellingmolen, die in 1847 werd opgetrokken als een korenmolen. Deze stenen molen diende de in 1846 afgebrande houten molen te vervangen, die op de zuidoostelijke hoek van de vroegere stadswal stond, tegenover de nieuwe stenen molen (zie Ferrariskaart van rond 1775). Rond 1900 was er een stoommachine aanwezig, maar er werd toen ook nog met de wind gemalen. De molen werd in 1921 ontmanteld en afgeknot. Enkel het onderste deel van de conische romp met poorten onder getoogde strekkenlaag en rondboogvensters bleef na renovatie in 2013 behouden.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen, De infrastructuur van eeuwenlang dagelijks, menswaardig overleven, Gent, 402-403.
  • MARTENS M. 1989: Middelburg, Heemkundige Bijdragen uit het Meetjesland III.3, 133-154.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Restant van de Poedermolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48021 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.