• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, voormalig bedrijf van meststoffen Steyaert-Deene, gelegen aan de oostelijke oever van het Schipdonkkanaal, voor de wijziging van de gemeentegrenzen in 1977 behorend tot grondgebied Adegem. Ruim woonhuis van twee bouwlagen onder schilddaken (pannen) op plattegrond in L-vorm.

Beraapte voorgevel, gericht naar het westen en het Schipdonkkanaal, van vijf traveeën, vermoedelijk aangepast tijdens het interbellum. Dubbelhuisopstand met rechthoekige muuropeningen, wit en rood geschilderd schrijnwerk. Uiterste traveeën uitgewerkt als driezijdige erkers over twee bouwlagen. Rechthoekige plankendeur met bovenlicht, gevat in vlakke arduinen omlijsting. Beraapte linker zijgevel met behouden afwerking, twee getoogde bovenvensters, waarvan één imitatievenster. Aflijnend gepleisterde hoofdgestel, doorlopend over achtergevel. Achtergevel deels beraapt over drie traveeën met gelijkaardige vensters als in zijgevel, twee imitatievensters op bovenverdieping. Linker zijgevel en uitbouw aan achtergevel, van baksteen zonder beraping.

Ten noorden van het huis, is nog een 19de-eeuwse en een ouder bedrijfsgebouw met stallen bewaard.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen