erfgoedobject

Rij van gekoppelde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
47983
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47983

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huizenrij gebouwd op de plaats van een gedeelte van de voormalige textielfabriek Neelemans. De eerste bedrijfsgebouwen van de wolweverij werden opgericht in 1846 door Jean Baptist Neelemans, reeds uitgebreid in de daaropvolgende jaren en toevoeging van een wolspinnerij. In 1850 plaatsing van een stoommachine. In 1855 uitgegroeid tot het eerste volledig geïntegreerd textielbedrijf in Eeklo met spinnerij, weverij, ververij en appretuur. Zijn zoon Dominique Neelemans richtte in 1872 in Kuregem een nieuw bedrijf op. Tot 1888 bleef de stoomspinnerij in Eeklo in werking, nadien werd door de Antwerpse firma Jacobsen-Callewaert en huidenververij, een stoommolen voor bloem en magazijnen voor meststoffen. In 1893 werd een deel van de fabriek gekocht door Charles Lehoucq-Verstraete. In 1898-1906 werd het gebouw aan de straatkant verbouwd tot drie woonhuizen en twee opslagplaatsen. De huizen die de hoek vormde met de Raverschootstraat werden eind van 20ste eeuw gesloopt en vervangen door nieuw bouw.

Nu ensemble van vijf huizen in eenheidsbebouwing met bepleisterde lijstgevel van twee-en-een-halve bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak. Nummer 8 is opgevat als een risaliet tussen twee pilasters en uitlopend in driehoekig fronton. Enkel nummer 10 bewaart de schijnvoegen op de begane grond. Oorspronkelijk met getoogde benedenvensters en rechthoekige bovenvensters. Nummer 14 huis van slechts één travee met houten winkelpui. De achtergevels van nummer 12 en 14 zijn nog beraapt.

  • DE COCKER F., Le Petit Verviers, De textielindustrie in Eeklo (1794-1940), Eeklo, 2003.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijke ensemble (nummers 6-14) werd het linker pand met huisnummer 14 verbouwd. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rij van gekoppelde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47983 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.