Villa Pinehurst

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Pinehurst

Beschrijving

Villa zogenaamd "Pinehurst". Villa gebouwd door Herman Peter Enke-Lunt, zoon van industrieel Hermann Enke-Pöting, vellenfabrikant in de Zuidmoerstraat en eigenaar-bewoner van villa "Oaklands", Oostveldstraat nummer 91, nu zogenaamd "Heldenpark". Tijdens zijn verblijf in Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog, waar hij ook geboren en gehuwd was, veranderde Herman Enke in 1915 zijn naam in Henry Peter Armstrong. In 1928 kwam de villa in handen van S. Stradiot-Duvieusart. In 1960 werd het park verkaveld en de Sportlaan aangelegd. De oorspronkelijke toegang bevond zich in de Oostveldstraat met een fraai toegangshek, nadien werd de toegang verplaatst in de nieuw aangelegde Sportlaan. De villa werd verkocht in 1989 en werd het slachtoffer van vandalisme. Na de verkoop van 1990 tekende architect Paul Bekaert het ontwerp tot de verbouwing van de villa tot serviceflats met een moderne nieuwe aanbouw, deels ter vervanging van een jammerlijk gesloopt gedeelte. De verbouwing bleef onafgewerkt tot de verkoop in 2002. Nu is de villa in gebruik als kantoorruimte en appartementen.

Villa in art-nouveaustijl met invloeden van de Engelse cottagestijl door het gebruik van erkers en imitatievakwerkbouw in de puntgevels en als gevelbeëindiging. Villa van twee bouwlagen, opgetrokken van baksteen met veelvuldig gebruik van natuursteen, en afgedekt door speelse pannendaken met dakkapellen. Gebeeldhouwde zandstenen reliëf met voorstelling van eekhoorn met dennenappel, de huisnaam Pinehurst en het jaartal 1904. Deur voorafgegaan door open portiek op bordes met fraai ijzersmeedwerk in art-nouveaustijl, in de overdekking, zuiltjes en bekronend balkonhek. De venstertraveeën zijn uitgewerkt in erkers over twee bouwlagen.

Interieur. Hal met trappenhuis, lambrisering. Salon radiator in gebogen erker voorzien van ijzeren omkasting met hertmotief in art-decostijl. Eetkamer met stucplafond. Houten veranda aangebouwd tegen de eetkamer aan de oostzijde.

• HAMERLYNCK. W. De Duits-Britse familie Enke alias Armstrong te Eeklo, in De Eik, 1993, XVIII, 1, p. 29-40.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen