erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
47975
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47975

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig burgerhuis met eclectische inslag, volgens kadastergegevens gebouwd in 1914 in opdracht van Jean Baptiste Vande Velde, onderdirecteur van de buskruitfabriek te Wetteren. Volgens het kadasterarchief in 1937 uitgebreid door gemeenteontvanger Andreas Myncke met het wagenhuis in de achtertuin. De woning wordt vandaag geflankeerd door toegevoegde lagere volumes met garage.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een leien zadeldak, voorzien van lijstgevel met uitspringende deurtravee. Voorgevel in rode baksteenbouw met knipvoegen, gebruik van gele steen voor de tot banden doorgetrokken tussendorpels en in de bogen, gesinterde steen voor de als banden doorgetrokken boven- en onderdorpels en de ontlastingsbogen. Gebruik van blauwe hardsteen voor de consoles onder de I-lateien versierd met rozetten, de plint en de steektrap met ijzeren leuning (zie verhoogde begane grond). Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk, onder meer schuiframen en brede dubbele paneeldeur, art-decogetinte voorzetramen in glas in lood.

Achterin gelegen wagenhuis. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Laaddeur onder overstekend zadeldak rustend op gedecoreerde, houten schoren.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47975 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.