Heropgebouwde interbellumwoning Oude Huis

Beschrijving

Zogenaamd "Oude Huis", op de hoek met Sint-Laureinsesteenweg. Voormalig huis van de familie Standaert, naast hun fabriek van chemische meststoffen en superfosfaat. Désiré en Adolphe Standaert waren tevens de promotors voor het oprichten van de zelfstandige parochie van Balgerhoeke en de bouw van een nieuwe parochiekerk. De kerk, ingewijd in 1906, werd gebouwd op grond van en met de steun van de familie Standaert. De woning werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog en heropgebouwd in 1941 naar ontwerp van architect E.F. Callebaut, zie herdenkingssteen in de gevel met opschrift: "Oude Huis/ vernield oktober 1918 + mei 1940/ hersteld november 1919 + november 1941/ op 10 juni 1941 werd/ door mevr. Margareta Standaert/ de eerste steen gelegd/ architect E.F. Callebaut".

Opgetrokken in modernistische baksteenarchitectuur aansluitend bij de strekking van het "romantisch kubisme" in het interbellum, met de typische asymmetrische compositie en het contrasterende spel van verspringende horizontale en verticale volumes onder platte daken, de afgeronde hoekoplossing, balkons en terrassen. Verdiepte rondboogdeur aangebracht in aanbouw tegen de oostzijde onder plat dak, ervoor gemetste bloembak.