Bankgebouw Handelsbank

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw Handelsbank

Beschrijving

Hoekhuis met het Ledeganckplein. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1930 als bankgebouw, zogenaamd "Handelsbank", volgens bouwaanvraag in 1932 door architect A. Meuleman verbouwd tot winkelhuis van Verbiest-Verstraete. Naderhand verbouwd tot horecazaak. Modernistische baksteenarchitectuur, oorspronkelijk onbeschilderd, nu witgeschilderd, met duidelijke invloeden van de Amsterdamse school door zijn kenmerkend decoratief metselverband, de markante hoekoplossing en de verticaliserende werking van de penanten. Achteruitwijkende bovenste verdieping met balkon afgesloten met geometrisch siersmeedwerk. Rechthoekige muuropeningen.

• Eeklo, Stadsarchief, Bouwvergunningen.