Villa

Beschrijving

Ruime villa uit het interbellum in uitgestrekte aangelegde tuin. In bakstenen hekpijlertjes twee stenen met vermelding "F. Coppieters/ architecte/ Gand" en "A. De Clercq/ aannemer Bellem". De opdrachtgever was volgens de bouwvergunning industrieel R. Steyaert. De villa is zeer kenmerkend voor het oeuvre van architect Fritz Coppieters, een bijna gelijkaardige villa bouwde hij reeds in 1936 op de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem. Opgetrokken van gele baksteen onder daken van zwartgeglazuurde pannen, met naar het noorden gerichte voorgevel. De volumebehandeling van de asymmetrische opbouw met uitstekende en terugwijkende vlakken en volumes, het metselverband met dieperliggende horizontale voegen, de horizontale vensterregisters en de overstekende dakranden, de hoge dakvolumes met zolderverdiepingen zijn typerend voor het oeuvre van architect Coppieters en verwijzen naar invloeden van de Nederlandse interbellumarchitecten. Oorspronkelijke binnenhuisinrichting door het Huis Jousse van Gent.

• QUEILLE G., Villa à Eecloo, architecte Frans Coppieters, (Batir, nr. 76, 1939, p. 133).
  • VERMEULEN A., De Leie, natuur en cultuur, Tielt, 1986, p. 555.