Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistisch burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Wieze

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wieze

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens gegevens van het kadasterarchief in 1883 gekadastreerd als een totaal gereconstrueerde of nieuw gebouwde woning, opgetrokken door Petrus Coppens-Wagon, winkelier. Nadien bewoond door drie generaties van de familie Muyllaert. Germain Muyllaert, fotograaf en drukker, in 1919 eigenaar, vestigde er in hetzelfde jaar de drukkerij Muyllaert (heeft bestaan tot in de jaren 1990). Volgens archieffoto’s voordeur voorheen in de vierde travee; wellicht in de periode 1919-1929 en ten laatste voor 23 juni 1929 is de deur een travee naar links verplaatst, naar de middentravee. Achter aansluitend bijgebouw van aanvankelijk één bouwlaag, volgens bouwsporen in midden 20ste eeuw met bovenverdieping verhoogd voor de drukkerij.

Half vrijstaand huis zijdelings met de rechterzijgevel (noordzijde) palend aan een voetweg, een oude Dorpswegel of de "Sterreweg" die westwaarts naar Herdersem leidt. Neoclassicistisch burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw, contrasterend met de omringende woningen door zijn verhoudingen, opgaande volume en bouwkenmerken met stedelijke allure. Onderkelderde woning van vijf traveeën en twee nagenoeg even hoge bouwlagen onder pannen schilddak (nok loodrecht op de straat). Voorgevel met typerende bepleisterde en gelig witgeschilderde lijstgevel met enige hardstenen elementen; dubbelhuisopstand met twee registers van hoge steekboogvormige muuropeningen, horizontaal geleed door een geprofileerde puilijst, door tot een kordon doorgetrokken hardstenen lekdrempels van de bovenvensters en door een breed hoofdgestel. Benedenvensters op hardstenen lekdrempel met bewaarde elegante vouwbare houten persiennes en ijzeren luikklemmen met vrouwen- of mannenbuste. Centraal geplaatste deur met accentuerende hardstenen omlijsting met kwarthol profiel en op neuten; op de siersluitsteen komen de letters C en W voor verwijzend naar de bouwheren Coppens-Wagon. Voorgevel op de bovenverdieping verrijkt door stucdecoratie en geritmeerd door geriemde vensteromlijstingen gevat in uitspringende gevelvelden; markerende verkroppingen van de gelede architraaflijst. Uitspringende gewitte, getande houten kroonlijst op klossen boven brede vlakke fries. Alle houtwerk van de vensters werd najaar 2001 vernieuwd naar model van de oude ramen, met dubbele beglazing. Karakteristieke bekleding van de zijgevel met een zwarte gevelberaping. De linkerhelft van deze gevel is blind. Middenvenster op tussenniveau onder een typisch rond bovenvenster ter hoogte van het trappenhuis. Begane grond met sporen van een gedichte rechthoekige zijdeur. Rond venster met radvormige tracering, decoratief gegraveerd glas in de buitenste rand en roodgekleurd hart. De benedenvensters van de twee rechtertraveeën bezitten gewitte houten luiken. Aanbouw aan de voetwegel met achterkeuken, met blinde beraapte gevel; daarnaast een brede poort onder I-latei met doorrit gevolgd door een blinde bakstenen gevel; dit alles overbouwd met doorlopende bovenverdieping in lichtere rode baksteen.

Interieur

Woning met ruime tweedelige kelder met bakstenen steektrap, gewitte bakstenen troggewelven tussen ijzeren liggers, vloer van rode vierkante tegels, gemetste wandrekken in de wijnkelder. De originele indeling vertoont een laterale trapgang en aanvankelijk twee aaneen palende voorkamers. Van de rechter voorkamer werd samen met de verplaatsing van de voordeur een brede middengang afgescheiden. Interieuraankleding met onder meer geschilderde houten paneeldeuren; met decoratief gegraveerd glas in het bovenpaneel: in een gangdeur met centraal vaasmotief, in de achterdeur van de keuken met gordijn- en pauwmotief. Geschilderde houten trap tot de zolderverdieping met hardstenen aanzettrede, typische balustervormige trappaal en fijne spijlenleuning. Plafonds met verschillend gedecoreerd stucwerk zoals omlopend lijstwerk, hoekornamenten en een centraal ornament: met vogels in de linkervoorkamer, het rijkst en fijnst uitgewerkt in de salon aan de tuinzijde met onder meer bloemenvazen en engeltjes. Marmeren schouwmantels onder meer van wit marmer in neoclassicistische stijl; zeer sobere marmeren schouwmantels op de bovenverdieping.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke