• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Wieze

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wieze

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshuis

Beschrijving

Laag dorpshuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief aangepast in 1883 en in 1996 gerenoveerd met onder meer verplaatsing van de voordeur en aanpassen van de vroegere opkamervensters. Verankerde baksteenbouw op een gepikte plint. Rechthoekige poort links; voordeur nu in vierde travee, gevat in een toegevoegde hardstenen omlijsting onder waterlijst, nieuw bovenlicht met glas in lood. Rechthoekige vensters onder houten lateien; nieuw schrijnwerk en groengeschilderde luiken. Poort met groen- en witgeschilderd houtwerk, bewaarde makelaar en enkele gerecupereerde (?) zandstenen negblokken rechts onderaan. Aflijnende getrapte daklijst. Achtergevel met gelijkaardige negblokken aan de doorrit en eveneens toegevoerde hardstenen deuromlijsting.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke