Café Den Dikken Eik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Den Dikken Eik

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Wieze

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wieze

Beschrijving

Naast de oude eik ingeplant alleenstaand huis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1871 door de kasteelheer, burggraaf Auguste de Clerque-Wissocq. Voorheen onder meer winkel voor kleermakersgerief en rookwaren, waarnaar de tracering met twee pijpen in het bovenlicht van de deur nog verwijzen.

Enkelhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, opgetrokken uit baksteen, voorheen gewit, op een gecementeerde plint. Rechthoekige deur en vensters op hardstenen dorpels, onder houten lateien.

Beraapte rechter zijgevel met twee rondboogvormige nissen gevat in een vlakke witgeschilderde omlijsting. Linker nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind achter bewaarde beglazing met roedeverdeling.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke