Villa Cecilea

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Cecilea

Beschrijving

Villa Cecilea, opgericht begin jaren 1920 (1923/24 als nieuw gebouw gekadastreerd) door brouwer Callebaut-Blanquaert van Wieze. Volgens een nazaat van de bouwheer ontworpen door architect Valentin Vaerwyck (Gent) als woning voor een "chef de culture" die zou instaan voor het onderhoud van de fruitboomkwekerij of boomgaard bij het huis. Pittoreske villa met elementen ontleend aan de cottagestijl. Onderkelderde baksteenbouw met verhoogde begane grond en zolderverdieping onder mank zadeldak; aanvankelijke betonnen afdekking door metalen bekleding vervangen. Eigentijdse halfronde klimmende dakkapelletjes op het zuidelijke dakschild. Verhoogde begane grond opengewerkt door brede rondboogvormige deuren en benedenvensters van verschillend formaat met toepassing van markerende gewitte booglijsten. Sommige vensters met tussendorpel, enkele nog met hun originele kozijnen met roedeverdeling. Voordeur met klein zijvenster en voorafgegaan door trap. Bepleisterde zolderverdieping in imitatievakwerkbouw met rechthoekige vensters. Huisnaam "Villa Cecilea" in paneel op top van de voorpuntgevel.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke