Oktoberhallen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oktoberhallen

Beschrijving

Zogenaamde "Oktoberhallen", gebouwd als feesthalle door de brouwerij Van Roy in 1957 voor de Wieze Oktoberfeesten. Dit evenement dat aan Wieze internationale bekendheid gaf ging hier laatst door in 1986. Nu in gebruik als beurs- en evenementenhalle.

Aanleiding voor de bouw van de eerste "Oktoberhalle" was de organisatie van een massaal bierfeest door de familie Van Roy, zonen van brouwer en oud burgemeester Raymond Van Roy te Wieze met wie ze de belangstelling voor Beieren deelden. Deze grootschalige festiviteit te Wieze, gekoppeld aan de lokale kermis, werd ingericht naar het voorbeeld van het Oktoberfest op Wies'n te München, een jaarlijks traditioneel bierfestival met wereldfaam. Voor de eerste editie van de Wieze Oktoberfeesten in 1956 werd nog een tent van grote afmetingen gebruikt. Na de grote opkomst van het publiek besloten de organisatoren voor de volgende Oktoberfeesten een vaststaande constructie te bouwen op het terrein in het dorpscentrum achter de Schroverstraat en Nieuwstraat. Voorheen bevond zich daar "'t Walleken", teruggaand op een oude omgrachte herenboerderij genaamd het "Hof ter Meren".

Bouwaanvraag met ontwerpplan voor de hangar die als feesthalle moest dienen opgemaakt door architect Olivier De Landtsheer (Lebbeke), vergund op 21.06.1957. Deze modernistische constructie bezit een rechthoekige plattegrond van ongeveer 80 meter op 60 meter met een overdekking op gelijmde gelamelleerde houten spanten geleverd door de firma Nemaho. Deze moderne houttechniek voor kapconstructies met grote overspanningen kende in de eerste helft van de jaren 1950 al geregeld toepassing in ons land voor loodsen en hallen onder meer door Nemaho. 10 boogvormige kapspanten met een tussenruimte van 7 meter overspannen de 45 meter brede middenruimte van de hal; in de 8 meter brede zijbeuken, met dienstlokalen en sanitair, werden lagere halve spanten toegepast. De brede segmentboogvormige daklijn van de grote hal gaat aan weerszij (boven de smalle zijbeuken) over in een schuin oplopende daklijn. Ook de grote asymmetrische luifel met afgeronde hoek boven de inkom aan de noordelijke langsgevel, is qua architecturale vormgeving typerend voor de moderne stijltendens van de jaren 1950. Aan weerszij aangebrachte bovenlichten tot een karakteristiek doorlopend bandvenster onder dakoverstek. Binnen in de betonnen vloer gedateerd 21.09.1957.

De eerst gebouwde halle, later ook aangeduid als Halle A, werd in 1965 verlengd met 42 meter door uitbreiding van de bestaande constructie met vijf bogen; het nieuwe deel of Halle B werd 67 meter breed. Tegen de achterwand werd in 1967 een schildering op vezelplaat van 45 meter op 10 meter aangebracht door schilder Raymond Van Doren met als thema "Alle mensen worden broeders" ontleend aan de ode "An die Freude" waarop ook L. von Beethovens 9de symfonie geïnspireerd was (thans verscholen achter doek). Een afzonderlijke halle, Halle C werd in 1967 bijgebouwd, eveneens geconstrueerd met gelijmde houtspanten.

• Gemeentearchief Lebbeke, Wieze, bouwaanvraag 115.
  • CAMI G. (e.a.), Wieze Oktoberfeesten 1956-1986, Wieze, 2006.
  • BOSMAN R. - HEYVAERT H., De geschiedenis van Wieze, Wieze, 1990, p.43.
  • VAN DRIESSCHE L., 30 jaar Wieze Oktoberfeesten, (Salvator Mededelingen, IV, 8, 1994, p. 2-5).
  • WARDENIER R., Gelijmde kapconstructies met grote overspanningen, in Bouwen en Wonen, 1, 8-9, 1954, p. 314-317.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke