• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voorheen "Bosmeehuis" genaamd. Teruggaand op een voormalige hoeve met brouwerij van een honingdrank die Bosmee heette. Bij een bestaande hoeve werd in 1894 aan de straat een gebouw opgericht dienstig als "Boschmeefabriek" (zie kadasterarchief). Tijdens de Eerste Wereldoorlog hield de brouwerij van Van Langenhove op te bestaan na opeising van het koper uit de brouwinstallatie. Wellicht begin jaren 1930 werd het boerenerf in twee gedeeld en verdween een deel van de hoeve voor het bijbouwen van een woning rechts ervan.

Achterin gelegen recent gerenoveerde woning teruggaand op een 19de-eeuws laag boerenhuis met gewitte gevels op gepikte plint; behouden rechthoekige muuropeningen en samengestelde balkenlaag. Rechthoekig voorerf deels omsloten door in L-vorm aansluitende bakstenen bedrijfsgebouwen uit eind 19de en begin 20ste eeuw, nog deels met kunstleien zadeldaken. Dwarsschuur voorzien van rechthoekige doorrit tussen pilasters in de voorts blinde straatgevel. Drie rijen verluchtingsgaten in de top van de zijpuntgevel.

• PAELINCK L. (e.a.),Wieze, een kijkboek: een dorp om van te houden, Wieze, 1992, p. 209.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke