Samenstel van traditionele panden met barokpoort

Beschrijving

Samenstel van twee traditionele panden op de hoek van Adriaan Brouwerstraat en Korte Zeevaartstraat, uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, mogelijk in oorsprong een brouwerij. Het pand werd in 2014-2015 samen met het aanpalende diephuis aan de Sint-Aldegondiskaai gerestaureerd.

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Gekaleide baksteenbouw verankerd door smeedijzeren muurankers, met aangepaste rechthoekige vensters. Poortje in vroeg-barokstijl uit blauwe hardsteen uit de eerste helft van de 17de eeuw in de laatste travee. Rondboogdeur met mascaronsleutel en geprofileerde archivolt op imposten, geflankeerd door driekwartzuilen met zwellende schacht en lijstkapiteel waarop een fries met trigliefen; hogerop een gebroken gebogen fronton met topstukken en centraal rechthoekig bovenlicht met vleugelstukken onder een gebogen gekorniste waterlijst met topstuk.

Aansluitend hoekhuis (Korte Zeevaartstraat 2) van vier bij drie traveeën en twee bouwlagen onder een steil zadeldak (nok parallel aan de Adriaan Brouwerstraat, pannen). Gekaleide baksteenbouw, mogelijk in kern uit de tweede helft van de 16de eeuw. Manke trapgevel van zestien en acht treden aan de Korte Zeevaartstraat, met rondboogdeur en aangepaste rechthoekige vensters. Tweelichten in hardstenen omlijsting uit de late 18de of de vroege 19de eeuw aan de Adriaan Brouwerstraat.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo