erfgoedobject

Café en feestzaal Gildenhuis

bouwkundig element
ID
47809
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47809

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café en feestzaal Gildenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Gildenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Café met feestzaal genaamd Gildenhuis gebouwd in 1929 (volgens het kadasterarchief in 1929 gekadastreerde nieuwbouw van de Maatschappij Samenwerkende Spaar en Leengilde van Denderbelle). Werd benut door de Koninklijke Toneelgilde Sint-Jozef gesticht in 1868. Ensemble dat typologisch illustratief is voor de doorsnee lokale ontspanningsinfrastructuur die in vele kleine centra van in de eerste helft van de 20ste eeuw voorhanden was. Voorgevel van café en kopgevel met inkom van de aanpalende zaal architecturaal als een samenhangend geheel opgevat. Café van twee bouwlagen en twee traveeën met kunstleien zadeldak. Gewitte bakstenen lijstgevel waarvan de opengewerkte cafépui een vernieuwd parement vertoont. Bovenverdieping met decoratief metselwerk op de penanten en rondbogige spaarvelden die de ingeschreven vensters accentueren. Zijdelings aansluitende rechthoekige feestzaal onder kunstleien zadeldak. Eveneens gewitte bakstenen tuitgevel als voorgevel. Geveltop overkragend op symmetrische bogenfries met ingeschreven zoldervensters en een centrale beeldnis in de top. Lang bepleisterd paneel boven de pui voorheen met opschrift "Katholiek Gildenhuis Sint-Jozef" (volgens oude foto), en nu "Gildenhuis".

  • COOREMAN P. - SCHUDDINCK J., Denderbelle op foto’s en oude prentkaarten, Denderbelle, 2005, p. 92-93.
  • BOVYN M., Denderbelle, in Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Gedenkschriften 3e Reeks, Deel XVIII, 1969, p. 67.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De muuropeningen op de benedenverdieping zijn gewijzigd en het schrijnwerk is volledig vernieuwd.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café en feestzaal Gildenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47809 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.