Hoeve 't Hof te Voorde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Hof te Voorde

Historiek

Hoeve genaamd " 't Hof te Voorde", een achterin gelegen voormalige site met walgrachten van wellicht laatmiddeleeuwse oorsprong aan de Voordedries. Immers teruggaand op het gelijknamige "goedeken" (1594) en leen waarvan melding bekend uit 1430 en 1469. De benaming zou verwijzen naar de voorheen nabije doorwaadbare plaats (voorde) in de Kerselaar- of Vondelbeek. De daar gelegen hofstede wordt nog vermeld in 1572, 1651. Op de kaart van Denderbelle van 1765 door B. Peelman is 't hof te Voorde nog aangegeven als "Pachthof van den Heer van Beirleir" en omvatte de enkelvoudig omgrachte hofstede met toegangspoort ook nog een achterliggend gebouw. Op de Ferrariskaart (1771-1778) als campagne "Ter Veurde" aangegeven. De configuratie van de huidige, vermoedelijk laat 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen in U-vorm, gaat nog terug op de voordien al bestaande semi-gesloten aanleg van de grote pachthoeve; deze landgebouwen werden volgens het kadasterarchief vervangen tussen omstreeks 1860 en 1894. In 1864 deed de toenmalige eigenaar J.B. Beeckman een aanvraag om een stokerij op te richten bij zijn hofstede. Volgens het kadasterarchief bestonden de stokerij en aanpalende maalderij gelegen aan de noordelijke walgracht al niet meer in 1894. Naar verluidt diende na brand in 1946 het dak van de dwarsschuur te worden vernieuwd. Het ten noordwesten ingeplante boerenhuis werd in 1973 (volgens kadasterarchief) vervangen door een dichter bij de straat ingeplante villa, naast de bewaarde toegangsdreef. Van de vroegere waterpartijen bleef enkel een achter de hoeve gelegen vijver over. Bakhuis in puin.

Beschrijving

Aaneensluitende bakstenen bedrijfsgebouwen onder snijdende zadeldaken (deels met mechanische pannen en wisselende nokhoogte) rondom een diep merendeels verhard erf. Stalvleugels ten noorden en ten westen. Ten zuiden in het verlengde van de verbouwde dwarsschuur staand koetshuis van vier traveeën voorzien van grote ruitvormige verankeringen. Brede korfboogpoorten tussen lisenen in de erfgevel; aansluitende staltravee met driehoekig uitgebouwde zijgevel; bewaart onder meer zijn staldeuren en luikjes met houten latei en halfronde bovenlichten onder de omlopende getrapte daklijst met overhoekse tandlijst. Bij de zijdelingse gevelhoek van de paardenstal aansluitende muur met hekpijler en overblijvende helft van het ijzeren toegangshek tot het erf.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen 1851-1870 (1508/1).
  • BOVYN M., Denderbelle, in Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Gedenkschriften 3e Reeks, Deel XVIII, 1969, p. 34-35, 62-63, 11).
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, IV, 41ste deel. Denderbelle, Gent, 1887, p. 3, 9.
  • DE KIMPE F., De kronycken van de Heerlijkheid en de gemeente Denderbelle, Denderbelle, 2002, p. 25-26.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke