erfgoedobject

Gemeenteschoolhuis

bouwkundig element
ID
47795
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47795

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschoolhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschoolhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kramwegel. Voormalig gemeenteschoolhuis van Denderbelle, nu privé-woning. Onderdeel van de gemeenteschool opgericht in 1867, volgens archiefstukken naar ontwerpplan van 1862 opgemaakt door architect E. de Perre Montigny (Gent) en samengesteld uit een schoollokaal, speelplaats en onderwijzerswoning met bijhorende tuin. De plannen werden pas begin 1865 goedgekeurd door de overheid. Nadat de gemeenteschool wegens plaatsgebrek in 1927 werd overgebracht naar andere gebouwen in de Visstraat, werd de gemeenteschool opgesplitst in woningen (1927/28). Het afgesplitste lagere achterste deel van het schoolgebouw bestaat sindsdien uit beluikhuisjes.

Rechthoekig bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (voorheen pannen, nu kunstleien). Het grotere bouwvolume in vergelijking met de omgevende kleinschalige dorpshuizen bevestigt met de bouwtrant het aanvankelijke semi-officiële karakter van het gebouw. Typerend is de geaccentueerde inkom door de toepassing van een uitspringende centrale deurtravee, verhoogd met een puntgeveltop voorzien van oculus (bekroning intussen vereenvoudigd). Lijstgevel met bepleisterde platte banden op plint met paneeldecoratie, voorts nog geleed door een hardstenen kordon. Omlopende daklijst in decoratief bakstenen metselwerk. Vergrote benedenvensters van de verhoogde begane grond bij de recente renovatie van de woning voorzien van nieuwe ramen.

  • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen 1851-1870 (2786).
  • DE KIMPE F., De kronycken van de Heerlijkheid en de gemeente Denderbelle, Denderbelle, 2002, p. 64-71.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschoolhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47795 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.