Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met dubbelhuisopstand in neoclassicistische stijl, een samenstel van twee, in oorsprong mogelijk drie panden met een traditionele kern die minstens opklimmen tot de 17de eeuw, maar ingrijpend werden verbouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. De heer H.G. Vanderbuecken liet in 1863 het rechter pand van zes traveeën aanpassen door het verhogen van de begane grond en de eerste verdieping. In het bouwplan wordt ook een halve tweede verdieping toegevoegd, waarvoor het brede, tweeledige dakvenster met kruiskozijnen in de huidige vijfde en zesde traveeën moet verdwijnen. Procureur Jean De Cleer verhoogde het pand in 1872 met de huidige tweede verdieping. Uit geen van beide bouwdossiers vallen ontwerpers of aannemers af te leiden. Het linker pand van twee traveeën werd in 1869 door de timmerman-schrijnwerker Josephus De Hert verbouwd. Het betrof in oorsprong een traditioneel diephuis van twee bouwlagen met een rechthoekig drielicht in de geveltop, dat werd verhoogd tot drie bouwlagen met een aangepaste lijstgevel.

Brede rijwoning van acht traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een tweeledige plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan, een regelmatig ordonnantieschema, in de vijfde travee gemarkeerd door het middenrisaliet van het rechter pand. De bredere penant tussen de tweede en de derde travee geeft de vroegere perceelsscheiding tussen het linker en het rechter pand aan. Registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, geprofileerde dagkanten, en op de bovenverdiepingen een geprofileerde hardstenen lekdrempel en gietijzeren parapet. Bewaard of naar oorspronkelijk model vernieuwd vensterschrijnwerk. De rechthoekige poort in het risaliet is gevat in een neoclassicistische, hardstenen omlijsting, die mogelijk al uit het tweede kwart van de 19de eeuw dateert. Deze is samengesteld uit vlakke pilasters met neuten en een lijstkapiteel, waarop een entablement met een geprofileerde kroonlijst; houten poort met siersmeedwerk in het bovenlicht, en een gietijzeren voetschraper. De garagepoort in de twee linker traveeën is een recente verbouwing.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1863#46, 1872#333 en 1869#198.