erfgoedobject

Domein Kasteeltje De Naeyer-Legin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
47757
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47757

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen eclectisch kasteeltje met neorenaissance invloed, met omringend park afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante gemetste pijlers, volgens het kadasterarchief opgericht in 1913 door de familie P. De Naeyer-Legin op een deel van hun fabrieksterrein, volgens literatuur naar plannen van aannemer-architect Edmond Van den Heule, stichter en leraar aan de Vrije Vakschool. Later gekend als feestzaal "Castel Heizijde".

Bak- en zandstenen constructie gekenmerkt door omlopende speklagen en cordons, hoek- en sluitstenen, op vierkante plattegrond met twee bouwlagen boven een souterrain van breuksteen. Voorgevel met gemarkeerd breed linker risaliet met erkervormige vensters en schilddakbekroning met ijzeren nokhek en rechts aanleunend hoger oplopend torentje onder speels klokvormig dak met bevedère en naaldspits met bliksemafleider, drie middentraveeën met afdekkend mansardedak met oeils-de-boeuf en dakvenster. Uitwaaierende bordestrap met acht treden voor de korfboogvormige toegang met ijzeren en glazen deur. Voorts korfboogvensters met bak-en zandsteenbogen op arduinen kordons; middelste deurvenster op de bovenverdieping met ijzeren balkon. Achthoekig torentje met drie registers van hoge korfboogvormige vensters. Gelijkaardig uitgewerkte zij- en achtergevel; naar verluidt aangepast interieur.

  • PIETERS L., Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 1999, p. 15.
  • VERMEIREN A. Bij de kaft, Kasteel van Pierre De Naeyer, Heemkring Lebbeke, XIV, 4, 2002, p. 97.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Domein Kasteeltje De Naeyer-Legin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47757 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.