Kasteel Dubois

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Dubois

• is aangeduid als beschermd monument Kasteel Dubois

Beschrijving

Opvallend ingeplant kasteeltje in een ruime beboomde tuin, van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken en vandaag gelegen naast de nieuwe Omleidingsweg.

In 1873 laat notaris Pierre Emile De Blieck, op een nog onbebouwd terrein een landhuis optrekken in zuivere neoclassicistische stijl, vergelijkbaar met het in dezelfde periode opgerichte gemeentehuis, een ontwerp van de Dendermondse stadsarchitect Eduard Bouwens. Het rechthoekige gebouw werd centraal ingeplant met kenmerkend, in U-vorm aangelegd koetshuis en dienstgebouw in een aangelegde tuin, vooraan afgesloten door ijzeren hekken. Circa 1895 kwam het herenhuis in het bezit van de brouwersfamilie Du Bois-Haems. Deze toestand is gekend door een briefhoofding van de brouwerij van circa 1905 en verschillende prentbriefkaarten.

Huidig uitzicht met kasteelallure van 1913 door de toevoeging van het arduinen bordes met twee trappen vooraan en de ronde toren met belvedère rechts door de toenmalige eigenaar Armand Pierre Du Bois-Verwilghen, brouwer en zoon van Leo Du Bois, eveneens burgemeester en senator. Domein recent verkocht en aangepast in functie van een restaurant met nieuwe feestzaal-oranjerie.

Centraal toegangshek, opgehangen aan vierkante gemetste pijlers op arduinen sokkel en dito dekplaat. Links en rechts, fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes geplaatst op lage arduinen muurtjes. Een prachtige treurbeuk en paardenkastanje in de voortuin ontnemen grotendeels het zicht op de gebouwen.

Kasteel van drie plus twee traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met ijzeren nokhek en koepeldakje met belvedère boven de torentravee. Gepleisterde en witgeschilderde gevels gemarkeerd door aflijnende geblokte pilasters en horizontaliserende cordons. Sterk geaccentueerd breed middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton opvallend door de loggia met balusterborstwering en siervazen op de bovenverdieping en het in 1913 uitgebouwde arduinen trappen met bordes geflankeerd door griffioenen. Drie rondboogdeuren onder booglijsten op imposten geven toegang tot de vestibule. Begane grond verder gemarkeerd door imitatievoegen tussen de arduinen plint en puilijst. Getoogde vensters op de benedenverdieping enkel voorzien van rolluikkasten, op de bovenverdieping gevat in een geprofileerde omlijsting en bekroond met een rechte kroonlijst op consoles; arduinen balusters sieren de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries met leeuwenkopjes en houten kroonlijst op voluutconsoles, omlopend omheen de oculi, lijnt de gevel af. Rechter toegevoegde traveeën met typisch begin 20ste–eeuwse kenmerken met ronde toren met drie lagere verdiepingen met omlopende cordons, tweeledige vensters en kenmerkende koepelbekroning. Aansluitende travee met dezelfde vensters. Een fraaie deur onder glazen luifel op gesmeed ijzeren consoles geeft toegang tot de toren.

Heden nog vrij gaaf bewaard interieur kenmerkend voor de neoclassicistische stijl van het einde van de 19de eeuw en een art-nouveaugetinte stijl uit het begin van de 20ste eeuw. Ruim verlichte centrale vestibule geeft toegang tot de verschillende salons links en achteraan met bewaarde marmeren schouwen, parketvloeren en rijkelijk uitgewerkte stucplafonds, vooraan met beschilderd medaillon met engelenfiguurtjes, achteraan rechts met medaillons in de vier hoeken en omlopende stuclijsten, onder meer met leeuwenkopjes. Een beglaasde rondboogdeur rechts in de vestibule geeft toegang tot de oorspronkelijke trap; een doorgang links ervan vormt de verbinding met de toegevoegde torentraveeën. De ronde kamertjes in de toren zijn bezet met zeer verzorgde en verschillend getinte faiencetegels en verfijnde mozaïekvloeren in art-nouveaustijl. In de inkom geven verschillende deuren toegang tot de kelderkeukens en de bovenverdieping met verfijnd binnenschrijnwerk met ingewerkte initialen D B, hier van de familie Du Bois. In de bibliotheek en de verbindingsgang werden boekenkasten en een wastafeltje ingewerkt. Ook op de bovenverdieping hebben de verschillende kamers marmeren schouwen. Het plafond van de loggia vooraan is verrijkt met een stucrozet met puttifiguurtjes. Boven het deurvenster werden de initialen D B van de opdrachtgever De Blieck aangebracht in een medaillon.

• DAUWE J., Oud Lebbeke, Lebbeke, 1973, nummer 36.
  • DAUWE J., Lebbeke tussen de Franse revolutie en de eerste wereldoorlog (1795-1918), Lebbeke, 1978, p. 20-21.
  • PIETERS L., Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 1999, p. 12.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke