Herenhuis ontworpen door Clement Sterck

Beschrijving

Begin 19de eeuw stond op deze locatie al een ruim gebouw met aanhorigheden dat één geheel vormde met het links aanpalende pand. In 1887 eigendom van de veekoopman Charles Louis Keppens - De Geest die op 7 maart 1888 bij de gemeente een aanvraag met plan indiende om op het rechter gedeelte een nieuw huis te bouwen naar ontwerp van architect Clement Sterck van Dendermonde. Op de voorgevel gedateerd “anno 1888” confer bouwplan; de initialen K D liet de huidige eigenaar verdwijnen.

Imposante rijwoning in neoclassicistische stijl van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Gepleisterde en witgeschilderde voorgevel, rijkelijk gedecoreerd en met kenmerkende dubbelhuisopstand en links een brede koetspoort met doorrit naar de achterliggende tuin en vroegere koetshuizen. Zij- en middenrisaliet en rechter hoekpilaster geaccentueerd door imitatiebanden. Voorts voornamelijk horizontaal gemarkeerd door een arduinen plint en cordonlijst ter hoogte van de onderdorpels van de bovenvensters en het bekronend, klassiek hoofdgestel. Rechthoekige benedenvensters in geprofileerde omlijstingen op arduinen dorpels op dito consooltjes en panelen. Een rijkelijk uitgewerkt sluitstuk met saterkopje en griffioenen versiert de bovenzijde. Bovenvensters met eenvoudig profiellijstje. Vrij smalle rechthoekige deur met bovenlicht en panelen met glas- en ijzervulling in het deurrisaliet, koetspoort met vernieuwde poort links. Barokke cartouches met opschrift "anno", "1888" en een lauwerkrans boven de deur sieren de borstwering. Hoofdgestel met gelede architraaf, fries met cartouches, alternerend met leeuwenkopjes en een houten kroon- en tandlijst op versierde modillons.

Interieur met de oorspronkelijke plattegrond van een dubbelhuis en twee merkwaardige salons, representatief voor de late 19de eeuw. Centrale gang met marmerschildering op de pilasters, bekroond door zware consoles met vrouwenhoofdjes. De sobere witgeschilderde trap met zwartgeschilderde trappaal. Een fraai gedecoreerd glas-in-loodraam met ingeschreven rondboog verlicht het bordes. Twee linker salons rijkelijk gedecoreerd met beschilderde en vergulde plafonds met centrale geschilderde stucrozetten en omlopende geschilderde en lijsten, onder meer met fijne arabesken en taferelen met vogels en bloesems in de zwikken, in het tweede salon met de symbolische voorstelling van de "4 seizoenen" met puttifiguurtjes. Ook de binnendeuren zijn volledig beschilderd onder meer met vaasmotief met wolkjes en de initialen K D van de opdrachtgever.

• Gemeentearchief Lebbeke, bouwvergunningen 1841-1911.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke