Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Eclectische villa in grote tuin van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken op bakstenen muurtje met arduinen dekplaat. Centraal, nu dieper liggend toegangshek tussen natuurstenen zuilen en voetgangershekje links; flankerende hoge platanen. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1926 samen met het burgerhuis (nummer 10), door F. Hofmans-Saelmans. Rechts vrijstaand voormalig wagenhuis in dezelfde stijl, aangepast tot garage.

Villa op onregelmatige plattegrond, drie traveeën en twee bouwlagen deels onder pseudomansardedak met twee dakvensters en overstekend zadeldak met houten windveren boven het rechter hoger opgetrokken zijrisaliet met puntgevel. Eclectische bak- en hardsteenbouw, verrijkt met witte baksteen voor ontlastingsboogjes. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei met rozetjes en getoogde boogvelden, onder waterlijstjes met hardstenen hoek- en sluitstenen. Rechthoekige deur met bewaarde paneeldeur onder houten luifel. Gemarkeerd rechter zijrisaliet afgeboord met hardstenen hoekkettingen, getralied keldervenster, brede drielichtvensters en gekoppelde rondboogvensters onder booglijst in geveltop. Links aanbouw met twee lagere bouwlagen en plat dak.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke