Herberg La Fontaine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg La Fontaine

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Plaats en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Plaats en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekpand links van het gemeentehuis, oorspronkelijk herberg "La Fontaine- Estaminet", samen met het gemeentehuis en herberg De Lelie, rechts ervan ontworpen als neoclassicistisch ensemble in 1875.

De herberg "La Fontaine", estaminet bij C. Heyndricx-Stassijns (confer oude prentbriefkaarten) kwam er ter vervanging van de oude herberg "De Fontein", gesloopt in 1873 voor de aanleg van het plein. Gepleisterde en geschilderde voorgevel van vier traveeën en twee bouwlagen, horizontaal gemarkeerd door een geprofileerde pui- en daklijst en houten kroonlijst. Eenvoudige rechthoekige deuren en vensters, op de begane grond vergroot en voorzien van bovenlichten met gekleurd gestructureerd glas uit begin 20ste eeuw; bovenvensters met behouden schrijnwerk. Zijgevel met rechthoekig venster met uitgewerkte houten rolluikkast.

Tegen de bakstenen tuinmuur werd in 1998 door de heemkring Lebbeke en het gemeentebestuur Lebbeke een arduinen gedenkplaat aangebracht voor de 200ste verjaardag van de Boerenkrijg confer tekst: "Aan de vrijwilligers uit het kanton Lebbeke die van hieruit op 23 oktober 1798 vertrokken om te vechten in de Boerenkrijg tegen de Franse bezetter".

• PIETERS L. 1999: Lebbeke, Beelden uit het verleden, Lebbeke, 6.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke