Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl opgetrokken in opdracht van Cecile Verhoeven, naar een ontwerp door de architect Frans Stuyck uit 1907. Voor de bouw werd een traditioneel diephuis met trapgevel gesloopt, te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw en verbouwd in 1843. Het pand is omstreeks 2000 gerenoveerd, met toevoeging van een dakverdieping.

Het winkelhuis Verhoeven behoort tot de latere realisaties van Frans Stuyck, die omstreeks 1875 debuteerde, en zijn carrière kort na de Eerste Wereldoorlog afsloot. Veeleer conventioneel van aard, volgt zijn oeuvre in gematigde vorm de heersende stijlstromingen.

Rijwoning van twee traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen onder een plat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met zijportaal en een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Deze is samengesteld uit bewerkte pilasters en een entablement. Registers van rechthoekige vensters met cordonvormende, hardstenen lekdrempels vormen de bovenbouw. De eerste verdieping onderscheidt zich door een pilastergeleding, waarop een klassiek entablement met casementen in de fries en een geprofileerde kroonlijst Een houten kroonlijst met tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1907#527 en 1843#323.