Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ter Nood

Beschrijving

Wegkapel op het kruispunt met Kapellekensbaan, en één van de zeven ommegangkapelletjes opgericht ter ere van de Zeven Weeën van Maria langs de weg Dendermonde-Lebbeke, volgens de overlevering al bestaande in de 16de eeuw. Zesde kapel met "De afdoening van het kruis", op een gevelsteentje gedateerd "anno 1776", volgens literatuur hersteld in 1806 en 1958. Een gedenksteen binnenin vermeldt: "Kapelleken OLV. Ter-nood/ heringewijd na herstellingswerken/ op zondag 3 september 1989".

Eénbeukige kapel met driezijdige sluiting, opgetrokken uit oranjerode baksteen (voorheen gecementeerd) op een plint van gesinterde baksteen, onder leien zadeldak; links en rechts arduinen stoeppalen. Voorpuntgevel met nieuwe arduinen schouderstukken, dekstenen en bekronend kruis. Spitsboogdeur in omlijsting van gesinterde baksteentjes met bekronende oculus met vierpastracering in gelijkaardige omlijsting; gevelsteen met opschrift "OLV. Ternood/ zet alhier geen voet,/ of zeg een Weesgegroet" onderaan en jaarsteentje erboven. Gelijkaardige oculi in de zijgevels.

Interieur met gepleisterd en blauwgeschilderde spitstongewelf met vergulde sterren in de apsis, ontpleisterde muren, nieuwe houten lambrisering, nis met nieuw houten Piëtabeeld van Staf Peleman nadat het originele 17de-eewse beeld in de jaren 1990 gestolen werd.

• DAUWE J., Oud Lebbeke, Lebbeke, 1973, nr. 7, 68.
  • VERMEIREN A., Bij de kaft, 't Kapelleken, in Heemkring Lebbeke, XI, 1, 1999, p. 1.