Villa des Acacias

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des Acacias

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa, voorheen zogenaamd "Villa des Acacias", gebouwd in opdracht van industrieel Herman De Clercq en zijn vrouw Rosa Gillis, dochter van Arthur Gillis, van de ernaast gelegen Villa Dageraad, en beheerder van de vellenfabriek De Clercq-Gillis in de Guldensporenstraat; gelegen in een ruime beboomde tuin. Typische villabouw voor de jaren 1920, volgens de mutatieschetsen van het kadasterarchief van 1927, opgetrokken in gele baksteen op plint van breuksteen; in een cottagestijl met pseudo-vakwerk, portiek rustend op één zuil met geprofileerde rondboogdeur, voorafgegaan door trap, driezijdige erkers, rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en speelse rode pannendaken.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen