Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Mogelijk heeft het pand een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Een gedenkplaat herinnert aan het geboortehuis van Jan Van Rijswijck (Antwerpen, 1853-Testelt, 1906), burgemeester van Antwerpen van 1892 tot 1906, en liberaal volksvertegenwoodiger voor het arrondissement Antwerpen van 1900 tot 1906.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van opzet, is de opstand opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige muuropeningen. De bovenverdiepingen onderscheiden zich door gekoppelde vensters op doorgetrokken, hardstenen lekdrempels. Daklijst onder de vernieuwde kroonlijst. Houten inkomdeur met siersmeedwerk en gietijzeren voetschraper.

De gedenkplaat uit blauwe hardsteen draagt de inscriptie: “GEBOORTEHUIS/ VAN/ JAN VAN RIJSWIJCK/ OUD-BURGEMEESTER/ ANTWERPEN/ 14-2-1853”. Een bronzen portretmedaillon van Jan Van Rijswijck, gevat tussen rozenranken en eikenloof siert de onderrand.