Brouwerswoning Flandria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Flandria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis Flandria

Beschrijving

Voormalig huis van brouwer J. Van Branteghem, verbouwd in modernistische stijl in 1938. Rechts ervan, voormalige poorttravee naar de brouwerij Flandria. Thans aangepast tot winkelhuis, met geschilderde gevel met winkelpui en vernieuwd houtwerk. Decoratieve interbellumarchitectuur in zogenaamde "bootstijl" met de typische gestroomlijnde en afgeronde vormen en de buisleuningen van de balkons. Rijhuis van drie verdiepingen onder een plat dak. Symmetrische straatgevel met horizontale accentuering door de sterk geprononceerde bouwlagen. De bovenbouw is opgemetseld in baksteen met horizontale voegen en bevat over twee bouwlagen uitspringende gepleisterde erkers in het midden en opzij ervan terrassen met buisleuningen, toegankelijk via omlijste rondboogdeuren.

• Stadsarchief Eeklo, Bouwvergunningen.