Personeelswoning Koperen huisje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Personeelswoning Koperen huisje

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Olense Cité

Beschrijving

Op fundering (baksteen), ramen en deuren (hout) na volledig van koper, door de Berlijnse firma Hirsch Kupfer und Messingwerke in 1930 gebouwd in opdracht van Union Minière als paviljoen voor de Wereldtentoonstelling, hier geplaatst in 1931 aanvankelijk als woning voor verpleegsters, later ingenieurswoning, heden in privé-bezit.

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag. Beschilderde lijstgevels van koperen platen op gepikte bakstenen onderbouw, met verhoogde begane grond en rechthoekige muuropeningen.

Interieur met eveneens beschilderde, koperen wanden met florale motieven. Als kast uitgewerkte, koperen keldertoegang met ijzeren trap.

• S.N. 1990: Van heidegrond tot industrieparochie, Olen, 773-810.

Auteurs: Steyaert, Rita