Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Kerk met deels ommuurd, deels omhaagd kerkhof. Georiënteerde neoromaanse zaalkerk, naar ontwerp van architecten C. Veraart (Elsene) en E. Richir van 1923, onder leiding van E. Janssens opgericht in 1924-1925.

De plattegrond ontvouwt een schip van zeven traveeën, een koor van drie traveen, met rechte sluiting en een vierkante oosttoren. Baksteenbouw met natuurstenen sokkel en leien zadeldak. Traveeën geritmeerd door steunberen bovenaan verbonden door rondboogfries. Rondboogvensters en voorts roosvensters in west- en oostgevel. Westgevel met uitspringend portaal en verdiepte rondboogpoort in geprofileerde natuurstenen omlijsting.

Deels bepleisterd en beschilderd interieur, tongewelf met gordelbogen neerkomend op bakstenen muurpijlers verbonden door muraalbogen. Decoratieve muurschilderingen door J. Van den Seylbergh van 1927 verdwenen bij de aanpassing van het interieur aan de nieuwe liturgie in 1966-1967. Glasramen van 1965-1966 door L. Vingerhoets.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, plannen 22, Olen.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van de Belgische bedehuizen, Provincie Antwerpen, Kanton Herentals, Brussel-Antwerpen, 1977, 40.
  • S.N., Van heidegrond tot industriegemeente, Olen, 1990, 205-282.

Auteurs: Steyaert, Rita