Johannahoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Johannahoeve

Beschrijving

Eertijds zogenaamd Hey Hoef, zie Vandermaelenkaart van circa 1854, heden zogenaamd Johannahoeve, achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, uit de eerste helft van de 19de eeuw, te bereiken via een eikendreef die uitgeeft op een centraal, met gras begroeid erf.

Woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) ten zuiden, schuur (nok loodrecht op de straat) ten noorden, bakhuisje (nok parallel aan de straat) ten oosten en vermoedelijk voormalig wagenhuis (nok loodrecht op de straat) ten zuidwesten van woonstalhuis. Verankerde en witgeschilderde constructies onder pannen zadeldaken, uitgezonderd de schuur met bewaarde sporen van leem- en vakwerkbouw onder schilddak. Woonstalhuis van negen traveeën, gemarkeerd door rechthoekige, ten dele beluikte, muuropeningen, een geprofileerde daklijst, klimmende dakvensters en klokkentorentje; opkamers en bewaarde moosgaten in noordoosthoek.

Driebeukige langsschuur van vier traveeën en uitgespaarde zuidoosthoek, geritmeerd door zware steunberen; voorts halfronde vensters en rechthoekige poorten onder houten latei.

Bakhuisje met aangebouwde oven en wagenhuis met haaks aangebouwd hondenhok. Molensteen ten zuiden van het woonstalhuis.