erfgoedobject

Heerlekapel

bouwkundig element
ID
47463
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47463

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heerlekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Heerlekapel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Heerlekapel, toegewijd aan Sint-Cornelius, omgeven door linden en toegankelijk via een lindedreef. Oudste vermelding in een visitatieverslag van 1572; de toenmalige lemen kapel brandde volledig af in 1622 en werd heropgebouwd in 1627; huidige kapel vermoedelijk opgetrokken in opdracht van de familie Proost die in 1663-1664 leenheer werd van Lichtaart. De sacristie werd aangebouwd in 1985; bij deze werken werd een steen ontdekt met vermelding "MDL" (1550), vermoedelijk afkomstig van een oudere kapel.

Heden bepleisterde (hernieuwd in 1985) traditionele kapel op rechthoekige plattegrond van drie, door steunberen geritmeerde traveeën onder zadeldak (schuin ingeplant ten opzichte van de straat, leien) met zeszijdig klokkentorentje, koor onder lessenaarsdak. Westelijke tuitgevel met aandak en schouderstukken, gemarkeerd door rondboogdeurtje in zandstenen omlijsting. Voorts korfbogige vensters. Bepleisterd en beschilderd interieur met duif en IHS-symbool in het stucwerk.

  • WOUTERS F., 1123-1998, 875 jaar parochie, Aren lezen IV, s.l., 1998, p. 200-202, 308.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De Heerlekapel bevindt zich schuin ten opzichte van de straat, op een gedeeltelijk omhaagd terrein. De kapel is bereikbaar via een korte, gekasseide dreef van leilindes (Tilia). Langs de straat bevindt zich een rij jonge knotbomen. Verder wordt de kapel omgeven door een grasperk met een geschoren haag.

Auteurs: Cox, Lise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heerlekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47463 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.