Kapel Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Beschrijving

Gelegen op de hoek met Schoorstraat en ingeplant op een met eiken en beuken beboomd pleintje. Eertijds omgrachte kapel (volgens sommige literatuurbronnen mogelijk wijzend op een vroegere schansfunctie) die opklimt tot eind 16de eeuw en naar het westen toe vergroot werd in de 19de eeuw. Gerenoveerd in 1986.

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond van vier traveeën en driezijdige koorsluiting, die samen met de aansluitende travee het oudste gedeelte vormt, zie verschil in baksteen en bouwnaad. Dit oudste gedeelte onderscheidt zich bovendien door ritmerende overhoekse steunberen en gekalkte steigergaten. Afdekkend zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met eenvoudig klokkentorentje, vernieuwd bij de jongste opknapbeurt in het begin van de jaren 1990. Westelijke puntgevel gemarkeerd door muurvlechtingen, rondbogige muuropeningen en dito nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw en Kind. De rondbogige vensters zijn voorzien van ijzeren roeden. Sober bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf.

Mobilair: barok eiken altaar van de hand van Wouter Neefs, eind 17de eeuw met altaarstuk "Maria bezoekt Elisabeth", Theo Boeyermans, 1674; verder geschilderde houten engelen, eind 17de eeuw.

• DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving. 2/De omliggende gemeenten, Antwerpen-Amsterdam, 1980, p. 102.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Antwerpen, Kanton Turnhout I, Brussel-Antwerpen, 1976, p. 18.

Aanvullende informatie

De kapel bevindt zich op een eilandje met opgaande eiken en beuken. Een deel van de oorspronkelijke omgrachting, zoals afgebeeld op de kaart van Vandermaelen (1846-1854), is nog bewaard aan de zuidzijde van de kapelsite.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Rooienkapel, Lille, schaal 1:10 [online], https://geo.onroerenderfgoed.be/#zoom=17&lat=6670403.41241&lon=543401.23281&layers=B000TFTTTFFFT00 (geraadpleegd op 25 februari 2015).
Auteurs: Cox, Lise