De Half Mane of Groen Schild

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd “de Half Mane” of “Groen Schild”, van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw. Het pand werd in 2005-2006 in opdracht van het echtpaar Emiel Van Broekhoven-Stuyck gerenoveerd, naar een ontwerp door de architecten Rutger Steenmeijer en Hilde Baksteen uit 2004.

De gecementeerde en beschilderde trapgevel van twaalf/elf treden met een overhoeks topstuk, is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Rechthoekige deur en bovenvensters met hardstenen latei en lekdrempel, vroegere kruiskozijnen die werden aangepast in de 19de eeuw. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een drielicht met toegevoegde lekdrempels. Kloosterkozijnen flankeren het rondbogige middenluik met een geprofileerde archivolt, diamantkopsleutel en waterlijst. Een rechthoekig luik doorbreekt de topgeleding. De vensters van de pui zijn verbouwd tot garagepoort.