Romp Zwarte Molen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Windmolen Zwarte Molen

Beschrijving

De Zwarte Molen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) uit 1843. De molen werd opgericht door Petrus Dierckx, de latere burgemeester van Kasterlee, als voogd van de 14-jarige Hendrik Jozef Peinen. In 1965 werd de molen heringericht als horeca maar amper een jaar later brandde de molen volledig uit. Sindsdien rest op het beboste terrein tussen de Turnhoutsebaan en Zandhoef enkel een lege molenromp met rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen.

• KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita; Vandeweghe, Evert