erfgoedobject

Beermolen

bouwkundig element
ID
47319
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47319

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Windmolen Beermolen
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Windmolen Beermolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De Beermolen of Oostmolen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1873.

Al in 1801 kreeg Jan Baptist De Kinderen toelating om op Terlo een graanwindmolen op te richten en vier jaar later werd hier ook een oliemolen aan toegevoegd. Deze eerste molen was een houten achtkante bovenkruier. In 1873 bouwde men rond deze houten romp een stenen mantel. De molen werd in 1929 beschadigd door een blikseminslag en in 1943 beschermd als monument. In 1957 legde de laatste molenaar Jozef Victor Diels de molen stil. In 1966 volgde een herstelling (weliswaar niet maalvaardig) en in de jaren 1970 een uitbreiding met een achter de molenberg verscholen woonhuis.

De romp is aan één zijde wit geschilderd en heeft rondboogvormige muuropeningen onder een waterlijst en steigergaten. De molen heeft een vang met vangtrommel en een volledig gietijzeren molenas van Van Aerschot uit Herentals. Mogelijk zijn ook de roeden (met nagels met bolle kop) door Van Aerschot vervaardigd.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Kasterlee, schetsen 1873/1.
  • KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beermolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47319 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.