Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel, van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw. Petronella Van Wijngaerden, echtgenote van de winkelier Jean Baptiste Jacops, liet in 1843 op de bovenverdiepingen hardstenen lekdrempels toevoegen, en de druiplijsten van de vroegere kruiskozijnen evenals de waterlijst die de geveltop markeerde afkappen. Gisthandelaar Jean Giebens paste in 1856 de pui aan tot de huidige vorm, vermoedelijk met behoud van de bestaande posten; H. Giebens voegde in 1859 vandaag verdwenen houten winkelramen toe. In opdracht van juffrouw C. Giebens verwijderde de architect Paul Van Glabbeek in 1894 de getrapte geveltop met een rondboogluik, en voegde de kroonlijst toe.

De gecementeerde en beschilderde lijstgevel is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Kwarthol geprofileerde posten uit blauwe hardsteen mogelijk te dateren in de tweede helft van de 18de eeuw vormen de pui, waarvan de indeling is gewijzigd en de plint toegevoegd in 1856. Registers van rechthoekige bovenvensters in verkleinende ordonnantie, vroegere kruiskozijnen met in 1843 toegevoegde, hardstenen lekdrempels. De houten kroonlijst met klossen en tandlijst uit 1894 vormt de gevelbeëindiging. Gietijzeren voetschraper.