Gemeentehuis van Kasterlee en onderwijzerswoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Binnenpad. Voormalige onderwijzerswoning, in 1874 (zie gevelsteen) verbouwd tot gemeentehuis en onderwijzerswoning naar ontwerp van L. Blomme. In 1995 uitgebreid als gemeentehuis en politiecommissariaat onder leiding van P. Bellemans, W. Steenhoudt en B. Robaye.

Breedhuis van oorspronkelijk acht, heden dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). De recente vernieuwing en uitbreiding omhelsde onder meer de toevoeging van de eerste vijf traveeën waardoor de voorgevel een symmetrische opbouw kreeg. Bakstenen lijstgevel met arduinen plint en dito borstwering. Contrasterende bepleisterde en beschilderde hoekpilasters (bovenverdieping), hoofdgestel en ingangsrisalieten onder frontons met voluten; balkons op voluutconsoles. Segmentboogvormige muuropeningen, in risalieten in bepleisterde bandomlijsting, bovenvensters onder omlopend waterlijstje. Gedenksteen voor Jozef De Ceuster 1864-1949, gesigneerd A. Poels. Rechter zijgevel met recente erker, aansluitende nieuwe bouw.

Vóór het gemeentehuis: "Pompoenstandbeeld" (zie Kasterlee Pompoenendorp) van R. Baeken van 1996.

• Gegevens verstrekt door P. Bellemans.